Ara fa uns dies, llegint el diari em vaig trobar amb l'article "WhatsApp i la vida social: manual d'instruccions - Quins usos es consideren respectuosos - Alguns experts veuen necessaris protocols socials per a la tecnologia"
I em va recordar el que ja fa uns anys s'havia identificat amb el nom de "Netiquette", és a dir, el protocol, bons usos i maneres de comportar-se amb les tecnologies digitals.
Si bé les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ens poden aportar una millora en les nostres comunicacions i relacions, productivitat i eficiència en el nostre dia a dia, personal i professional, també és cert que un mal ús o un ús inadequat, ens pot perjudicar o, inclús molestar al nostre entorn.
I és aquí on entren en joc les 'normes socials' correctes en l'ús d'aquestes eines.
Si voleu trobar més informació sobre el concepte us recomano que busqueu el terme 'Netiequette' i hi trobareu força literatura.
Ara bé, avui volia fer esment del contingut de l'article del diari ARA que us comentava.
Podeu trobar-lo tot sencer a http://www.ara.cat/premium/WhatsApp-vida-social-manual-dinstruccions_0_1073292720.html
Algunes de les recomenacions dels experts que comparteixo totalment:
- "Coses que ens hem de plantejar: ¿S'ha de contestar un correu electrònic de feina a les 12 de la nit? ¿S'han de penjar ecografies d'embarassades al Facebook? ¿Es pot estar whatsappejant tota l'estona mentre es pren una cervesa amb un amic o amb la parella? ...
- El mòbil durant la nit. S'hauria de posar un límit als 'whatsapps' a hores intempestives... "L'aparell es connecta 24 hores 7 dies a la setmana, però jo no"...
- Fer 'phubbing': La pràctica d'ignorar algú per culpa del mòbil. . La pràctica d'ignorar algú que es té al davant pel fet d'estar tota l'estona pendent del mòbil s'anomena phubbing, un mot format per les paraules phone (telèfon) i snubbing (ignorar). Algunes persones són especialment sensibles. ¿S'ha d'apagar sempre el telèfon quan ens acompanya algú? ¿Estem prioritzant les màquines a les persones? ... El que tenim al WhatsApp, a la trucada o al mail és una persona més en aquell espai-temps. Li hem de donar la mateixa importància que a la persona que tenim present..
- La multitasca pot portar la dispersió i fragmentació. Internet i les xarxes socials han insuflat la simultaneïtat i la multitasca ... la majoria d'eines són asíncrones, és a dir, no simultànies i, per tant, la necessitat de contestar al moment està mal entesa. Si algú no vol que sigui asíncron, millor que faci una trucada...
- Mòbil i vida laboral. Els 'smartphones' poden arribar a ser intrusius fora de la feina... es pot fer servir com a eina de feina sense abusar-ne. I apel·la a aplicar sempre el sentit comú també en la tecnologia: És tan fàcil com traslladar aquella situació a un escenari clàssic".
- I sobretot, sentit comú: ..."¿El que dic en aquest tuit ho diria a la plaça de Catalunya sobre una taula? No, doncs tampoc ho diré a Twitter..."
Què us sembla?
No hay comentarios:
Publicar un comentario